Концерт на Мария–Десислава Стойчева (България)

Започва на 02 Юни 2016 19:00

ВХОД СВОБОДЕН

Мария-Десислава Стойчева е родена на 2 юли, 1997 год. в гр. Пловдив, България. Започва да свири на пиано на 4-годишна възраст и в момента е курсист в НБУ – София в класа на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали, сред които:

II Национален конкурс за пианисти с международно участие "Шуман-Брамс", Пловдив, България-Награда за най-млад участник (2005)
IX Международен конкурс за пианисти "Николай Рубинщайн", Париж, Франция – 3-та награда (2008)
I Национален конкурс по солфеж "проф. Камен Попдимитров" – 3-та награда (2013)
Конкурс "Музика и Знание", модул "Елементарна теория на музиката" – 2-ра награда
(2013)
Национален конкурс за най-добро изпълнение на произведение от български композитор "Върбан Върбанов", Бургас, България – 2-ра награда (2014)
Международен конкурс за пианисти, Ниш, Сърбия – 2-ра награда (Първа неприсъдена) (2014)
I Европейски клавирен конкурс "Citta’ di Empoli-Premio SilVer", Емполи, Италия – 2-ра награда (2014)
XXIV Международен конкурс за млади музиканти "Città di Barletta" Барлета, Италия – 1-ва награда и специална награда за най-добро изпълнение на произведение от композитор от страната на кандидата (2014)
XVIII Международен младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори", Добрич, България -2-ра награда (2014)
X Международен клавирен конкурс "Chopin golden ring", Радовлица, Словения – 2-ра награда (Първа неприсъдена) и специална награда за най-добро изпълнение на виртуозен етюд (2014)
IV Национален конкурс за пианисти "Мила Михайлова", Варна, България - 1-ва награда, награда на ТМПЦ Варна и награда на Държавен симфоничен оркестър Шумен (2014)
V Международен клавирен конкурс "Шуман-Брамс", Пловдив, България - 2-ра награда (2014)
Национален конкурс за млади пианисти "Стелла Ослекова" 2015, Пловдив, България - 1-ва награда

Мария-Десислава е носител на стипендията за изключителни умения на фондация "Комунитас" и член на клуба на "Успелите деца на България" на фондация "Димитър Бербатов". В тазгодишното двадесет и пето издание на анкетата „Музикант на годината“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче” на програма „Хоризонт“ на БНР, Мария–Десислава Стойчева стана "Млад музикант на годината 2015".